Hardheidsmetingen voor betrouwbare materiaalcontrole

In het meetlabo van Hermans Verenfabriek voeren we hardheidsmetingen uit om de weerstand van materialen tegen indrukking en vervorming te bepalen. Hiervoor gebruiken we het Affri System en de Hardness Tester. Deze metingen zijn een cruciaal onderdeel van onze kwaliteitscontrole, zowel tijdens de productie als bij de eindcontrole van onze eigen gereedschappen (kleine machineonderdelen en matrijzen), stansstukken en andere metalen componenten. Hardheid zegt namelijk veel over de slijtvastheid, sterkte en levensduur van een onderdeel.

Wat is een hardheidsmeting?

Een hardheidsmeting bepaalt hoe goed een materiaal weerstand biedt tegen permanente vervorming door een indrukking. Afhankelijk van de toepassing wordt een specifieke methode gekozen, zoals Rockwell (HRA t.e.m. HRM) of Vickers (HV10, HV60, HV100). Elke methode is afgestemd op een bepaald materiaaltype, dikte of hardheidsniveau.

Waarvoor gebruiken we dit type meting?

Hardheidsmetingen worden ingezet om:

  • De materiaalkwaliteit te verifiëren
  • Warmtebehandelingen of oppervlakteharding te controleren
  • Te detecteren of een materiaal geschikt is voor veerbelasting
  • Vergelijkingen te maken met materiaalspecificaties of klantvereisten
Hermans Veren

Nieuws

post

Druk- en trekkrachtmetingen voor functionele controle en levensduurtests

Binnen het meetlabo van Hermans Verenfabriek beschikken we over geavanceerde meetopstellingen en verschillende machines o.a. onze 2 Microstudio’s, onze Shimadzu en niet te vergeten onze PCM 500. Deze dienen om druk- en trekkrachten tot in het kleinste detail te analyseren. Deze testen vormen de kern van de functionele kwaliteitscontrole van onze veren, draadproducten en plaatcomponenten. Ze simuleren realistische belastingstoestanden en garanderen dat elk onderdeel aan de vereiste krachten en vermoeiingscycli kan weerstaan.

Wat zijn druk- en trekkrachtmetingen?

Dit type meting onderzoekt hoe een materiaal of product zich gedraagt onder axiale belasting – ofwel in druk (samendrukking) of in trek (uitrekking). Hierbij worden kracht, vervorming, veerconstante en vermoeiing nauwkeurig vastgelegd. De resultaten geven een betrouwbaar beeld van de mechanische eigenschappen van een onderdeel.

Waarvoor dienen deze metingen?

Deze testen zijn onmisbaar voor:

  • Bepaling van de werkelijke kracht-weg-karakteristiek van veren
  • Controle van de elastische en plastische grens
  • Kwalificatie van de treksterkte en vermoeiingsgedrag
  • Simulatie van gebruikstoepassingen onder reële belasting

Onze meetcapaciteiten

Onze meetopstellingen bieden:

  • Krachtmetingen van enkele grammen tot 100.000 N (!)
  • Slagmetingen tot 1400 mm
  • Analyse van kracht versus verplaatsing in real-time
  • Continue datalogging en vergelijking met normen of referentiecurves

Levensduurmetingen en cyclustesten

Dankzij onze cyclische testopstellingen kunnen wij levensduurtesten uitvoeren, waarbij onderdelen gedurende duizenden tot honderdduizenden cycli onder belasting worden geplaatst. Dit is cruciaal voor toepassingen waarbij vermoeiing of metaalmoeheid een rol speelt. De evolutie van krachten en verplaatsing wordt opgevolgd om prestatieverlies tijdig te detecteren.

Lees meer
post

Momentmetingen en levensduurtests voor torsieveren en garageveren

Voor torsie- en garageveren voeren we in het meetlabo van Hermans Verenfabriek uiterst nauwkeurige momentmetingen uit. Hiervoor maken we gebruik van onze Microstudio en HST, maar een speciale vermelding voor onze SAS-T-200 HS. Deze zorgt ervoor dat we de grootste en zwaarste garageveren kunnen meten. Deze metingen analyseren het moment van een veer bij een bepaalde hoekverdraaiing en zijn essentieel om de correcte werking te garanderen.

Wat is een momentmeting?

Een momentmeting onderzoekt hoeveel kracht (koppel of torsie) nodig is om een veer over een bepaalde hoek te verdraaien. Deze meting is specifiek voor torsieveren, die niet in lengte veranderen zoals druk- of trekveren, maar een roterende beweging maken. Moment versus hoek wordt nauwkeurig vastgelegd en geanalyseerd.

Waarvoor gebruiken we dit type meting?

Momentmetingen zijn cruciaal voor:

  • Functionele controle van torsie- en garageveren
  • Verificatie van draaimoment en koppel
  • Vergelijking met berekende of gevraagde specificaties

Onze meetcapaciteiten

Onze torsietestbanken kunnen:

  • Draaimomenten meten tot 200 Nm
  • Hoekverdraaiingen tot 360 graden en meer analyseren
  • Gedetailleerde moment-hoek-grafieken opstellen

Levensduurtesten voor torsie- en garageveren

Voor veren die herhaaldelijk moeten openen en sluiten (zoals (zware) garagepoortveren) voeren we cyclische vermoeiingstesten uit. Tijdens deze testen simuleren we duizenden open/dicht-bewegingen, waarbij het draaimoment continu gemonitord wordt. Zo kunnen we vroegtijdige slijtage of verlies aan veerkracht in kaart brengen en verbeteren.

Lees meer
post

Optische meetinstrumenten voor nauwkeurige vorm- en maatcontrole

In het meetlabo van Hermans Verenfabriek zetten we sterk in op optische meetinstrumenten. Hiervoor hebben we onze 3 Keyence toestellen en onze Mitutoyo. Deze dienen voor uiterst precieze en contactloze metingen van veren, stansstukken en plaatwerkcomponenten. Deze technologie maakt het mogelijk om met hoge snelheid en betrouwbaarheid vormen, afmetingen, hoeken en toleranties te controleren, zonder risico op vervorming van het product.

Wat zijn optische meetinstrumenten?

Optische meettoestellen gebruiken geavanceerde beeldverwerking en lichtprojectie om onderdelen visueel te scannen en te analyseren. Deze machines zetten beelden om in meetdata met micrometerprecisie. Omdat deze metingen volledig contactloos zijn, zijn ze ideaal voor delicate of complexe vormen.

Waarvoor worden ze ingezet?

Deze systemen worden hoofdzakelijk gebruikt voor:

  • Vorm- en maatcontrole tot op micronniveau
  • Vergelijking met CAD-tekeningen of referentiestukken
  • Detectie van afwijkingen of slijtage
  • Eerste-stukscontrole, procescontrole en eindcontrole
  • Perfect inzetbaar voor grote en kleine series

Onze meetcapaciteiten

Met onze huidige uitrusting kunnen we: